dissabte, 11 d’abril del 2015

Informe del Projecte


INFORME DEL PROJECTE EUROSCOLA 2015                   
INSTITUT TORREDEMBARRA







<<El nostre món, la nostra dignitat, el nostre futur>>

Sota aquest lema, un grup d'alumnes de l'Institut Torredembarra hem volgut participar de la XXI edició del Concurs Euroscola, dedicat a l'Any Europeu del Desenvolupament 2015.

Els motius que ens han portat a involucrar-nos en aquesta tasca són dos. D'una banda, volíem aprendre quines són les problemàtiques globals relacionades amb la pobresa al món i com s'actua des de les institucions europees per combatre-la, tenint en compte que no s'han acomplert els Objectius del Mil·lenni que l'ONU va establir l'any 2000.

D'altra banda, volíem aproximar-nos a la realitat local. Saber quins són els índex de pobresa al nostre municipi i quines estratègies i lluites s'estan portant a terme a nivell local, tant per part de les institucions com de la ciutadania.

Hem après molt. Coses que ens han sorprès, com la situació d'emergència alimentària i sanitària en diversos països del món; i coses que ens han corprès, com ara l'elevat nombre de veïns i veïnes de Torredembarra que necessiten ajuts de diversos tipus (aliments bàsics, roba, beques, medicaments, pagament de rebuts, etc).


El projecte de l’Institut Torredembarra

Per poder portar a terme tota aquesta recerca, hem dividit el treball en diversos apartats, tal i com es pot comprovar en el bloc que hem publicat per al concurs. 

En primer lloc, hem cercat informació al web de l'Euroscola i hem llegit diverses informacions sobre la situació de subdesenvolupament que es viu en diferents lloc del món. 



En segon lloc, hem investigat la situació local contactant, visitant i entrevistant a les persones que treballen en les dues institucions del nostre municipi que s'encarreguen de tractar directament amb les persones necessitades d'assistència bàsica, que són Càritas i les oficines de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament.



Al nostre bloc podreu trobar els resums de les entrevistes amb totes les dades que ens van aportar a tots dos llocs, així com més fotografies i les nostres pròpies conclusions.

Paral·lemanent, vam anar difonent totes aquestes investigacions amb la intenció de sensibilitzar el major nombre possible de persones, així que vam visitar les instal·lacions de la ràdio local, Ona La Torre, on vam participar en un programa matinal anomenat Bon dia, Torredembarra!, i on vam poder explicar durant uns minuts en què consistia la recerca que estàvem portant a terme i quines eres les dades i conclusions que havíem obtingut fins el moment. 



No volíem que el nostre treball quedés aquí, així doncs vam voler involucrar més alumnes de l'institut en la formació d'un projecte de centre amb la voluntat de crear un equip permanent d'alumnes de 1r d'ESO que, amb la formació adequada, continués el nostre treball en els anys vinents. Per això, vam fer una trobada conjunta amb aquests alumnes voluntaris i interessats en el tema i els hi vam explicar tot allò que havíem après. Ells també van aportar el seu granet de sorra, ajudant-nos a pensar frases, dibuixos, idees, etc, que poguessin impactar la ciutadania i fer-la més conscient i participativa.



Hem volgut difondre aquesta iniciativa per diversos mitjans (bloc, facebook, web del centre, ràdio i premsa) ja que pensem que tothom hauria d'estar més conscienciat de les problemàtiques que ens envolten i no tancar els ulls davant les injustícies i les necessitats que han d'enfrontar molts dels nostres conveïns.


Aquesta solament és una primera petjada, conscienciar els altres i a nosaltres mateixos, però la vertadera feina no s'ha de fer solament des de les institucions públiques, com l'Ajuntament, i caritatives i assistencials, com Càritas, les quals, malgrat fer una tasca lloable i imprescindible en aquesta situació actual d'emergència, no donen a l'abast per capgirar realment la situació.

És la ciutadania la que ha de lluitar pels drets socials de tothom. Solament així es podrà algun dia revertir aquesta situació per la qual han de passar tantíssimes famílies que, actualment, es veuen abocades a demanar ajuts davant la impossibilitat de trobar una feina, pagar un lloguer o una hipoteca, arriscar-se a perdre el pis, no poder pagar els subministraments bàsics en una llar, ni el menjar ni la roba. 


Hem cercat per Internet l'activitat que porten a terme diverses persones i col·lectius els quals, a través dels seus escrits, denúncies i accions, lluiten diàriament per combatre les injustícies, com ara Arcadi Oliveres, Albert Sales o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.


Ara sabem molt més que abans de començar el treball. Hem après que les dades oficials amaguen situacions amargues i difícils per a moltes persones, lluny i prop de nosaltres. I hem après que es pot ajudar a l'altre i al mateix temps lluitar per un món més just de manera pacífica però decidida i valenta.


Esperem que visiteu el nostre bloc, compartiu les nostres experiències i ajudeu a fer-ne difusió!
http://torrencscontralapobresa.blogspot.com.es/


L'equip de l'Euroscola 2015 Institut Torredembarra (Tarragona) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada